Dezvoltarea recunoașterii faciale a Chinei ajunge în telefoane mobile, magazine și case

SHANGHAI (Reuters)

Duminică, China a pus în aplicare noile reglementări care impun operatorilor de telecomunicații chinezi să scaneze fețele utilizatorilor care înregistrează noi servicii de telefonie mobilă, o acțiune pe care guvernul a spus că are drept scop să o contravină fraudei.
Regulile, anunțate pentru prima dată în septembrie, înseamnă că alte milioane de oameni vor intra în viziunea tehnologiei de recunoaștere facială din China.
Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației (MIIT) nu a spus care companii vor furniza furnizorilor de telecomunicații aceste servicii, dar China găzduiește unii dintre liderii mondiali în software de recunoaștere facială, inclusiv Megvii și SenseTime.
Care sunt noile reguli pentru utilizatorii de telefoane mobile din China?
Operatorii de telecomunicații din China trebuie să folosească acum tehnologia de recunoaștere facială și alte mijloace pentru a verifica identitatea persoanelor care deschid noi conturi de telefonie mobilă.
Cele mai mari companii de transport din China sunt China Telecom, China Unicom și China Mobile. Nu este clar modul în care legea se aplică conturilor mobile existente.

UNDE A MAI FOST UTILIZATĂ TEHNOLOGIA ÎN CHINA?

Supermarketurile, sistemele de metrou și aeroporturile folosesc deja tehnologia de recunoaștere facială. Alibaba oferă clienților opțiunea de a plăti folosind fața la lanțul său de supermarket Hema și conduce un hotel din orașul său central Hangzhou, unde oaspeții își pot scana fața cu smartphone-urile pentru check-in în avans.
Sistemele de metrou ale unor orașe majore chineze au anunțat că vor folosi această tehnologie, ziarul guvernamental China Daily a declarat că Beijingul îl va folosi pentru „clasificarea pasagerilor” pentru a permite „diferite măsuri de verificare a securității”.


În iulie, agenția de știri Xinhua a declarat că Beijingul a instalat sau era în proces de instalare a sistemelor de recunoaștere facială la intrările a 59 de comunități publice de închiriere a locuințelor.
Reuters a raportat anul trecut despre utilizarea sa pe scară largă în regiunea vestică a Xinjiang-ului, o zonă înfășurată de violența separatistă și o represiune a forțelor de securitate care a văzut musulmani uiguri și membri ai altor grupuri etice deținuți în lagăre. China spune că taberele sunt centre de reeducare și formare.
Tehnologiile de supraveghere s-au confruntat cu puține opoziții publice, dar a existat o dezbatere în mare parte anonimă pe platformele de socializare precum Weibo.
Unii utilizatori susțin că este necesară combaterea fraudei, cum ar fi apelurile înșelătorie, dar alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la implicațiile sale asupra datelor personale, confidențialității și eticii.
Un caz rar de opoziție a implicat un lector universitar, care a dat în judecată un parc de animale sălbatice din Hangzhou, după ce a înlocuit sistemul său de intrare bazat pe amprente cu unul care folosea tehnologia de recunoaștere facială.
Ziarul Southern Metropolis Daily, care a raportat cazul în noiembrie, a declarat că este îngrijorat că sistemul ar putea duce la identificarea furtului și a cerut o rambursare. A dat în judecată după ce parcul a respins cererea.

CE URMEAZĂ?

În prezent, tehnologia este testată în domenii precum trecerile de stradă pentru a prinde jaywalkers, iar China a anunțat că, în cele din urmă, își va extinde utilizarea către alte persoane, cum ar fi înregistrările studenților pentru examenul său de intrare în colegiul național.
Au fost solicitate, de asemenea, o supraveghere mai mare a reglementărilor.
Ziarul Poporului a cerut sâmbătă o investigație, spunând că unul dintre reporterii săi a găsit că datele de pe față ar putea fi găsite spre vânzare pe Internet, un pachet de 5.000 de fețe costând doar 10 yuani (1,42 USD).
Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a Chinei a anunțat noi reguli care reglementează utilizarea tehnologiei deepfake, care folosește AI pentru a crea videoclipuri hiperrealiste în care o persoană pare să spună sau să facă ceva ce nu a făcut.

Sursa: MSN