Tendința nevinovată sau tehnologia de recunoaștere facială? -#10YearChallenge

Tendința nevinovată sau tehnologia de recunoaștere facială? -#10YearChallenge

Facebook este una dintre numeroasele companii care a folosit tehnologie de recunoaștere facială de ani de zile. O meme va face o diferenta? – David Mcnew/Agence France-Presse — Getty Images

Evenimentul # 10YearChallenge a fost distractiv și meme până săptămâna trecută, după ce un tweet a pus mii de oameni să-și facă griji: Ajutam în necunoștință de cauză companiilor gigant pentru a-și îmbunătăți algoritmii de identificare biometrică și de progresie a vârstei?

# 10YearChallenge a câștigat o atracție pe scară largă în media socială în această lună. Se solicită postarea a două fotografii – una de astăzi și una de acum zece ani – pentru a arăta cum te-ai schimbat. Oamenii participă cel mai mult pe Facebook și pe Instagram, care aparțin Facebook.

Unii au făcut glume, au adus un omagiu coafurilor vechi sau au atras atenția asupra unor probleme cum ar fi încălzirea globală. Celebritatile au postat fotografii glamour care au aratat schimbari neglijabile de la un deceniu la altul. (Cântăreața Mariah Carey a câștigat această rundă: „Nu primesc această provocare de 10 ani”, a scris ea într-un tweet, împreună cu două fotografii identice una lângă alta „Timpul nu este ceva ce recunosc.”)

Dar un post a devenit viral, fără a oferi fotografii. A fost scris de Kate O’Neill, autorul cărții „Tech Humanist: Cum poți face mai bine tehnologia pentru afaceri și mai bine pentru oameni”.

„Acum 10 ani: probabil s-ar fi jucat cu imaginea de profil care imbatraneste pe Facebook si Instagram”, a scris ea intr-un tweet saptamana trecuta. „Acum, mă gândesc cum pot fi extrase toate aceste date pentru a pregăti algoritmi de recunoaștere facială privind progresia vârstei și recunoașterea vârstei”.

Cuvintele ei i-au lovit pe unii.

Oamenii au răspuns cu îngrijorare cu privire la faptul dacă îi ajuta pe gigantul tehnic să devină mai bun în identificarea oamenilor. Postul d-nei O’Neill a primit mai mult de 10.000 de retweet și peste 20.000 de like. Ea și-a extins gândurile într-un articol larg răspândit în Wired.

„M-am întrebat de ce acest gând special, în acest moment special, a generat atât de multă tracțiune”, a spus dna O’Neill vineri, adăugând că nu încerca să creeze panică.

Experții au declarat că fotografiile încărcate pentru # 10YearChallenge au fost picături într-o cuvă foarte, foarte mare de date pe care Facebook le colectează de ani de zile.

„Avem o mulțime de date pe care le împărtășim tot timpul, iar companiile le colectează și le utilizează în diferite moduri”, a spus doamna O’Neill.

Jocurile de-a baba-oarba , foarte litigioase
Suporterii tehnologiilor de recunoaștere a feței au declarat că pot fi indispensabile pentru prinderea infractorilor sau găsirea de persoane dispărute. Dar criticii au avertizat că pot permite supravegherea în masă sau pot avea efecte neintenționate pe care încă nu le putem înțelege pe deplin.

Lauren A. Rhue, profesor asistent de sisteme informatice și analiză la Școala de Afaceri Wake Forest, a declarat că # 10YearChallenge ar putea oferi un set de date relativ curat pentru o companie care dorea să lucreze pe tehnologia progresiei vârstei.

Dar a adăugat că Facebook are deja miliarde de fotografii pe platforma sa, iar oamenii ar trebui să fie atenți la faptul că orice companie deține o cantitate atât de mare de date biometrice.

„Riscul de a renunța la orice tip de date biometrice către o companie este că nu există suficientă transparență, nu doar despre modul în care sunt utilizate în prezent datele, ci și despre viitoarele utilizări pentru aceasta”, a spus ea, indicând o altă formă de biometrie date, ADN, care este din ce în ce mai folosită de către organele de urmărire penală pentru a detecta suspecții – ceva ce mulți oameni ar fi putut să nu fi anticipat atunci când au oferit voluntar saliva în schimbul ajutorului pentru a-și urmări rădăcinile ancestrale.

„Există lucruri despre care nu credem că sunt amenințări”, a spus profesorul Rhue. „Și apoi, după cinci sau 10 ani, ne dăm seama că există o amenințare, dar datele au fost deja date”.

Ca și ceilalți, Facebook arăta diferit acum 10 ani. În 2009, a fost introdus butonul „Like” și site-ul a dezvăluit o nouă pagină de pornire pentru a facilita accesul utilizatorilor la mesajele lor în timp real. Facebook a atins, de asemenea, 360 de milioane de utilizatori activi în 2009; acum, are mai mult de 2 miliarde.

„Amenințarea pentru viața privată a devenit reală pentru oamenii in ultimul an”, a declarat Jennifer Lynch, directorul litigiilor de supraveghere pentru Electronic Frontier Foundation, un grup de drepturi digitale. „Speranța mea este că oamenii vor deveni preocupați de această vastă bază de date de recunoaștere a fețelor pe care Facebook le-a acumulat și împinge înapoi pe Facebook, dezactivează recunoașterea feței în profilurile Facebook și impune legi stricte privind confidențialitatea la nivel de stat și federal”.

Doamna O’Neill a spus că sa bucurat că memoria – și tweet-ul ei – au început o conversație atât de largă despre recunoașterea facială și intimitatea.

„Există o mulțime de oportunități pentru tehnologia de a face lucruri minunate pentru omenire”, a adăugat ea. „Dar cred că trebuie să recunoaștem posibilele dezavantaje ale acesteia”.

De  Jacey Fortin

New York Times

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(http://nativewptheme.net/fortieth/wp-content/uploads/2017/05/slide-3.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 600px;}