Poticneli? Ce poticneli? Giganții tehnologiei, mai puternici ca oricând.

S-ar putea să fi auzit că giganții tehnici sunt pe culmi înalte.

În ultimii doi ani, parlamentarii și publicul din întreaga lume au fost treziți de temerile legate de puterile extinse ale celor mai mari companii de tehnologie, în special cele care mai sunt numite și ”Cele cinci înspăimântătoare”: Apple, Amazon, Google, Facebook și Microsoft, cele mai valoroase companii de pe piețele americane.

Îngrijorările pleacă de la faptul că există solicitări pentru anchetele antitrust reînnoite. Unii oameni au acuzat companiile de prejudecăți politice, în timp ce alții și-au criticat lipsa de diversitate și cât de îngrădit distribuie averea lor. Apoi, există întrebări legate de vulnerabilitatea lor față de influența străină și de capacitatea lor de a ne atașa la produsele lor.
În diferite moduri, companiile au recunoscut unele dintre aceste temeri și au promis să le abordeze. Redobândirea, curățirea, recunoașterea „responsabilității morale” pentru contribuția lor la societate – acestea sunt buzunarele unui ecosistem tehnic care se presupune că este subsumat de remușcări și se dedică reabilitării.

Cu toate acestea, în inima presupusului „techlash”, există ceva profund incongruent: nu este cu adevărat o dentură imensă în performanța financiară a giganților tehnologici. În ultimele două săptămâni, fiecare dintre cele cinci venituri raportate au fost pline de noutăți fantastice pentru investitorii săi. Amazon, care a condiționat acționarii mult timp să aștepte o creștere foarte mare, dar nu și câștiguri mari, a raportat un profit record. Microsoft și compania mamă Google, Alphabet, au bătut cu promptitudine proiecțiile Wall Street. Marți, la fel și Apple; dacă prețul său sare ca rezultat, ar putea deveni prima companie care ajunge la o valoare de piață de peste 1 trilion de dolari.
Ok, dar despre Facebook, care a spus investitorilor sa se astepte la rate mai mici de crestere si la cheltuieli mai mari, cauzand stocul sa piarda 120 miliarde dolari in valoare de piata intr-o singura zi?Într-un mod ciudat, problemele rețelei sociale au subliniat doar dominația acesteia. Chiar și după accidentul său, Facebook rămâne cea de-a cincea corporație valoroasă pe piețele americane, înaintea lui Berkshire Hathaway, și nu există aproape nicio solicitare serioasă pentru directorul său să demisioneze, așa cum ați putea aștepta pentru orice altă companie care a suferit o astfel de pierdere. Acest lucru se datorează faptului că compania a raportat puțin pentru a determina experții să își modifice perspectivele pe termen lung. Destul de mult, oricine studiază Facebook, crede că își va menține cultura și industria de publicitate în viitorul apropiat.
„Acesta este unul dintre cele mai profitabile modele de afaceri pe care le-am văzut vreodată și care într-adevăr nu sa schimbat”, a declarat Mark Mahaney, analist la firma RBC Capital. El a adaugat ca stocul Facebook acum „poate fi cel mai atractiv pret cel mai atractiv din punct de vedere tehnologic”.

Împreună, declarațiile de câștiguri spun o poveste clară. În ciuda strigătului public, cei cinci își extind amprenta în viața noastră, iar forțele care se confruntă cu ele, care variază de la reglementare la apatie, nu au un impact substanțial. În măsura în care cele cinci companii se confruntă cu o concurență semnificativă, este de obicei de la alți membri ai grupului; adică unul dintre cei cinci ar putea să fure cota de piață de la alta fără a afecta dinamica globală din domeniul tehnologiei.

De ce se întâmplă asta? Dacă ne uităm în rapoartele lor, vom găsi câteva forțe puternice, menținând aceste companii în vârf.

Software-ul înghite lumea realmente.

Înainte, când era doar o companie de comerț electronic, Amazon a fost supus unei îngrijorări persistente: ar putea face vreodată o mulțime de bani? Compania a petrecut mai mult de două decenii construind metodic capacitatea sa de a livra un număr din ce în ce mai mare de produse cu o rată tot mai mare. Acest lucru necesită o mulțime de investiții, așa că, deși vânzările lui Amazon au devenit o nebunie în fiecare an, a trebuit să-și transforme veniturile în expansiune.

Acum trei ani, Amazon a început să raporteze profituri mici, dar consecvente. Și în ultimul an, câștigurile sale au început să crească, iar acum au atins un nivel care se remarcă chiar și în industria tehnologică. În trimestrul care se încheie în iunie, Amazon a înregistrat un profit de 2,5 miliarde de dolari. Aceasta este doar aproximativ jumătate din ceea ce a făcut Facebook, dar este vorba de bani reali.

În cele din urmă, există ceea ce d-nul Mahaney numește „câmpurile verzi” – oportunitățile aproape nesfârșite pe care mulți dintre cei Cinci trebuie să înceapă să mai coste din ce în ce mai mulți bani din diferite părți ale afacerilor lor.

Facebook, de exemplu, a înregistrat o încetinire a creșterii rețelei sale sociale de bază, dar celelalte proprietăți – Instagram, Facebook Messenger și WhatsApp printre ele – continuă să crească rapid și compania tocmai a început să câștige bani de la ei. La Google, există o oportunitate similară pentru YouTube, care, precum Facebook, va beneficia de miliardele din banii publicității TV pe care marketingul le va transfera online în următorii câțiva ani.

Și asta e doar pe termen scurt. Rapoartele privind veniturile arată că toți cei cinci investesc foarte mult în tehnologia care va domina viitorul, de la inteligența artificială până la serviciile de voce către autoturismele.

„Singurul lucru care ar putea să păstreze aceste companii la început mult mai mult decât companiile tradiționale megacap este faptul că nu se tem să se reinventeze”, a spus domnul Squali. „Ei se consideră laboratoare pentru idei noi și nu se tem să distrugă ceva care lucrează astăzi pentru a face munca pe termen lung chiar mai bună pentru ei”.

Cu alte cuvinte: Obișnuiți-vă cu cei Cinci. Nu vor pleca nicăieri.

Sursa: NY Times

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*