Termostate, încuietori și lumini: Instrumente digitale de abuz domestic.

Dispozitivele de acasă inteligente ar trebui să facă viața mai ușoară, dar acum este evident că confortul lor are consecințe neintenționate pentru supraviețuitorii de abuz domestic. The New York Times a realizat interviuri care arată că agresorii exploatează difuzoare inteligente, camere de supraveghere, sonerii și alte dispozitive conectate pentru a le controla, a le hărțui și a-și mișca țintele. Criminalii nu vor spiona numai partenerii lor, ci provoacă haos cu izbucniri de muzică, schimbări bruște în iluminat sau temperatură și alte încercări de intimidare.
Este posibil să dezactivați sau să resetați aceste dispozitive, desigur. Problema, după cum probabil credeți, este că de obicei există o persoană într-o relație (de obicei omul, potrivit cercetătorului Intel Melissa Gregg) care instalează dispozitivele inteligente de acasă și are o înțelegere completă a modului în care funcționează. Aceasta oferă controlului instalatorului asupra celeilalte persoane care pot deveni periculoase dacă relația este abuzivă. Și când nici supraviețuitorul, nici prietenii săi nu știu cum funcționează tehnologia, poate fi dificil să recunoști modelul abuzului sau să găsești modalități de a o opri fără a elimina complet hardware-ul.


Cei supuși abuzului se pot răzbuna prin a deveni mai informați despre tehnologie și de a avea control asupra dispozitivelor inteligente de acasă. Există însă și lacune legale. Numai anumite metode de abuz ar putea intra sub incidența legilor existente (pornografia răzbunătorului folosind camere de securitate, de exemplu) și poate fi o provocare pentru a asigura ordine de restricționare care interzic utilizarea incorectă a dispozitivelor conectate.
Poveștile lor fac parte dintr-un nou model de comportament în cazurile de abuz în familie legat de creșterea tehnologiei inteligente a locuinței. Blocurile conectate la internet, difuzoarele, termostatele, luminile și camerele de luat vederi care au fost comercializate ca cele mai noi facilități sunt acum utilizate și ca mijloace de hărțuire, monitorizare, răzbunare și control.
Unele dintre cele mai mari companii de tehnologie fac produse inteligente de origine, cum ar fi Amazon cu difuzor Echo și termostatul smart Nest alfabet. Dispozitivele sunt în mod obișnuit poziționate ca insotitori de viață, inclusiv atunci când oamenii sunt la serviciu sau în vacanță și doresc să supravegheze de la distanță casele lor.

Indiferent dacă producătorii de hardware sau nu pot adresa acest lucru, nu este clar. NYT a constatat că facilitarea schimbării conturilor ar putea crește riscurile de securitate. Și dacă ați lăsat doi oameni să gestioneze un dispozitiv, cum puteți face mai ușor să eliminați un cont abuzator fără ca abuzatorul să aibă puteri similare? Nu există un răspuns ușor, iar situația subliniază implicațiile sociale complexe, adesea neexplorate, ale unor case din rețea. Pentru moment, educația și insistența asupra accesului ar putea fi cea mai bună apărare împotriva acestui abuz tehnologic.
Persoanele care au apelat la liniile telefonice de asistență și la adăposturile pentru violența domestică au spus că au simțit că lucrurile au loat-o razna.

Ruth Patrick, care conduce programul WomenSV, un program de violență în familie din Silicon Valley, a spus că are niște clienți care au fost puși în custodie psihiatrică – o ședere într-o unitate medicală, astfel încât sănătatea mentală poate fi evaluată – după abuzuri care implică dispozitivele de acasă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: NYT

Lasă un răspuns

Privacy Policy