Siguranța dvs. Wi-Fi este probabil slabă. Iată cum puteți remedia această problemă.

Siguranța dvs. Wi-Fi este probabil slabă. Iată cum puteți remedia această problemă.

Șansele sunt că atunci când ați cumpărat un router Wi-Fi, probabil că nu ați acordat prioritate securității puternice a rețelei.

La urma urmei, când ne gândim la conectivitatea wireless în casele noastre, majoritatea dintre noi, în general, ne pasă mai mult de viteza transmisiilor de date și de măsura în care poate fi acoperită ruterul.

Dar este timpul să ne schimbăm părerile. Securitatea rețelei trebuie să fie ridicată pe lista noastră de considerente, deoarece o stație Wi-Fi este poarta de acces pentru dispozitivele care se găsesc pe internet. Dacă routerul dvs. este infectat cu software rău intenționat, toate dispozitivele conectate la internet devin vulnerabile, inclusiv smartphone-ul, computerul, ceasul inteligent, televizorul și Amazon Echo.

Un recent cyberthreat subliniază necesitatea de a lua securitatea rețelei mai serios. Luna trecuta, Talos, in colaborare cu Biroul Federal de Investigatii, a descoperit ca un sistem malware cu link-uri catre Rusia a infectat sute de mii de routere Wi-Fi produse de branduri populare precum Netgear, TP-Link si Linksys. În această lună, Talos a arătat că problema a fost chiar mai gravă decât sa crezut inițial: de asemenea, au fost infectate rotoare de la alte mărci precum Asus și D-Link.

Asta inseamna ca statii de baza de la fiecare brand bine-cunoscut de router au fost o tinta pentru acest malware, cunoscut sub numele de VPNFilter, care este capabil de a manipula traficul web. Atacatorii ar putea să o folosească pentru a încărca un site bancar fals pe browser-ul computerului dvs., care arata ca cel pe care îl utilizați în mod normal, și vă fură acreditările și curăță conturile bancare. De asemenea, ar putea încărca versiuni spoof ale unui site de e-mail pe care îl utilizați pentru a vă fura parola și pentru a obține acces la comunicațiile dvs.

Netgear, D-Link și Linksys au spus că au sfătuit pe oameni să instaleze cele mai recente actualizări de securitate și să aleagă nume de utilizator și parole puternice. TP-Link și Asus nu au răspuns la cererile de comentarii.
Remediul nostru? Pentru început, asigurați-vă că stația dvs. Wi-Fi rulează întotdeauna cea mai recentă versiune a „firmware-ului” sau a sistemului software, la fel cum ar trebui să păstrați actualizate sistemele de operare pentru telefonul dvs. smartphone și computer. Într-un sondaj efectuat în 2014 cu privire la I.T. profesioniștii și angajații care lucrează la distanță de compania de securitate Tripwire, doar 32% au spus că știu să actualizeze ruterul cu cea mai recentă firmware.

„Majoritatea consumatorilor nu știu să implementeze aceste lucruri”, a declarat Matt Watchinski, director senior al Cisco Talos, care a ajutat la cercetarea malware-ului VPNFilter. „Ei nu tratează routerul cum ar face cu aerul condiționat sau frigiderul, unde știm că ar trebui să schimbăm filtrele.”

Iată un ghid pentru unele dintre cele mai bune practici pe care le puteți îmbrățișa pentru a vă asigura că ruterul dvs. – și, prin extensie, toate gadgeturile dvs. de internet – este în siguranță.


– Actualizați în mod curent firmware-ul

Chiar dacă un router nu are componente în mișcare, trebuie să fie întreținut cu cele mai recente actualizări de securitate. Mai ușor de zis decât de făcut, nu? Iată un pas pas cu pas pentru a face acest lucru:

■ Consultați manualul de instrucțiuni al routerului pentru a obține adresa IP, un șir de numere pe care le veți introduce într-un browser web pentru a accesa tabloul de bord al ruterului. Jot jos numărul și păstrați-l undeva în siguranță ca și dulapul de depozitare.

■ După ce ați introdus adresa IP a routerului într-un browser web, conectați-vă la stația de bază cu numele de utilizator și parola. În tabloul de bord web al routerului, faceți clic pe setările firmware-ului. Căutați un buton care vă permite să verificați cea mai recentă versiune de firmware.

■ Dacă este disponibilă o actualizare, alegeți să o instalați și să reporniți ruterul. Repetați acest proces la fiecare trei până la șase luni.

– Setați un nume de utilizator unic și o parolă.

■ Când vă conectați la router, dacă numele de utilizator și parola sunt ceva de genul „admin” și „parola”, aveți o problemă. Multe posturi Wi-Fi au parole generice slabe, în mod implicit, pe care producătorii intenționează să le schimbați.

■ Problema cu un nume de utilizator și o parolă slabă este că oricine din raza routerului ar putea să se conecteze la el și să-și schimbe setările, eventual deschizând-o spre lumea exterioară, a declarat Dave Fraser, directorul executiv al Devicescape, o companie care ajută rețele publice Wi-Fi mai fiabile pentru serviciul de telefonie mobilă.

■ Deci, în timp ce verificați actualizările de firmware în tabloul de bord al ruterului dvs., asigurați-vă că verificați și setările de securitate și modificați numele de utilizator și parola pentru ceva puternic și unic. Experții în securitate recomandă crearea unor parole lungi, complexe, care constau din fraze nonsenzibile și numere adăugate și caractere speciale. (Exemple: Fav0rite meu numb3r este Gr33n4782 # sau Pisica a mancat bomboana C0TT0n 224%.) Scrieti aceste acreditari pe aceeasi bucata de hartie unde ati inregistrat adresa IP.

– Înlocuiți ruterul la fiecare câțiva ani

■ Chiar dacă routerul dvs. pare să funcționeze corect, dispozitivul a ajuns la sfârșitul duratei de viață atunci când producătorii nu mai suportă acest lucru cu actualizări de firmware, lăsându-l vulnerabil la viitoarele atacuri cibernetice. Vă puteți aștepta ca acest lucru să se întâmple la fiecare trei până la cinci ani. În acest moment, este crucial să faceți upgrade la o nouă bucată de hardware.

■ Cea mai bună modalitate de a verifica este să căutați ruterul pe site-ul producătorului și să citiți note despre versiunile de firmware ale acestuia. Dacă nu a existat o actualizare a firmware-ului în ultimul an, router-ul a fost probabil întrerupt.

DHgate INT

 

Printre routerele afectate de malware-ul VPNFilter, o parte semnificativă a acestora a fost mai veche de cinci ani, a declarat dl. Watchinski de la Cisco.

Cum am ajuns aici în primul rând? Din punct de vedere istoric, producătorii au proiectat routerele prin plasarea împreună a platformelor software open source cu componente de bază pentru a produce stații de bază cât mai ieftin posibil – cu puțină atenție pentru securitatea pe termen lung, a spus Fraser.

„Este o situație mizerabilă, și a fost din prima zi”, a spus el. Dar domnul Fraser a adăugat că acum au existat routere „noi”, cu sisteme de operare, securitate mai puternică și caracteristici grijulii pentru a face managementul rețelei ușor.

Dacă este timpul să vă actualizați routerul, scapă-te de unele dintre aceste dureri de cap caută un router mai inteligent. Verificați sistemele Wi-Fi care oferă actualizări automate pentru a vă scuti de durerile de cap de a fi nevoiți să verificați și să descărcați periodic actualizările. Multe sisteme moderne Wi-Fi includ actualizări automate ca o caracteristică. Preferatele mele sunt Eero și Google Wifi, care pot fi configurate cu ușurință prin intermediul aplicațiilor smartphone.

Precauția este că sistemele mai inteligente Wi-Fi tind să costă mai mult decât rutele ieftine de care oamenii sunt obișnuiți. Stațiile de bază ale Eero încep de la 199 USD, iar o stație Google Wifi costă 119 USD, în comparație cu 50 de dolari pentru un ruter ieftin. Pentru ambele sisteme, puteți adăuga și stații de bază în întreaga casă pentru a extinde conexiunile fără fir, creând o așa-numită rețea de rețele.

Un alt bonus? Dl Fraser a remarcat că sistemele mai moderne Wi-Fi ar trebui să aibă o durată de viață mai mare, deoarece companiile se bazau uneori pe diferite fluxuri de venituri, cum ar fi vânzarea abonamentelor la serviciile de securitate a rețelei.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(http://nativewptheme.net/fortieth/wp-content/uploads/2017/05/slide-3.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 600px;}