„Big Brother” în India scanează amprentele pentru alimente, telefoane și finanțe.

NEW DELHI – În încercarea de a construi un sistem de identificare cu un domeniu fără precedent, India scanează amprentele digitale, ochii și fețele celor 1,3 miliarde de locuitori ai săi și leagă datele de toate, de la beneficii sociale la telefoane mobile.
Liberalii civili sunt îngroziți, vizionând programul, numit Aadhaar, așa cum Big Brother-ul lui Orwell a fost adus la viață. Pentru guvern, este mai degrabă „fratele mai mare”, un termen de îndrăzneală folosit de mulți indieni pentru a se adresa unui străin atunci când cere ajutor.

India a colectat date biometrice despre majoritatea celor 1,3 miliarde de locuitori ai săi, pentru a fi folosit într-un sistem de identitate la nivel național denumit Aadhaar, adică „fundație”.

 

Pentru alte țări, tehnologia ar putea oferi un model pentru modul de urmărire a locuitorilor acestora. Și pentru instanța de judecată din India, sistemul de identificare prezintă probleme juridice unice care vor defini ce înseamnă dreptul constituțional la viața privată în era digitală.
Pentru Adita Jha, Aadhaar a fost pur și simplu un eșec. Consultantul de mediu de 30 de ani din Delhi a așteptat de trei ori să se așeze în fața unui computer care ia fotografiat fața, a capturat amprentele digitale și a prins imagini ale irisului. De trei ori, datele nu s-au încărcat. Cea de-a patra încercare a lucrat în cele din urmă și ea a fost adăugată acum celor 1,1 miliarde de indieni deja incluse în program.
Criticii se tem că guvernul va obține o perspectivă fără precedent asupra vieții tuturor indienilor.
Ca răspuns, premierul Narendra Modi și alți campioni ai programului spun că Aadhaar este biletul Indiei către viitor, o identitate universală și ușor de folosit, care va reduce corupția endemică a acestei țări și va ajuta chiar să aducă și cei mai nelegiuiți în era digitală .
„Este echivalentul construcției de autostrăzi interstatale”, a declarat Nandan Nilekani, miliardarul de tehnologie care a fost preluat de guvern în 2009 pentru a construi sistemul Aadhaar. „Dacă guvernul a investit în construirea unei utilități publice digitale și este pus la dispoziție ca o platformă, atunci puteți crea, de fapt, inovații majore în acest domeniu”.
Utilizările potențiale – de la supraveghere până la gestionarea programelor de beneficii guvernamentale – au atras interesul în altă parte. Sri Lanka planifică un sistem similar, iar Marea Britanie, Rusia și Filipine o studiază, potrivit guvernului indian.
Aadhaar, care înseamnă „fundație” în limba engleză, a fost inițial concepută ca un ID dificil de creat pentru a reduce frauda și a îmbunătăți livrarea programelor guvernamentale de bunăstare.
Dar domnul Modi, care a promovat o viziune „digitală India” după ce partidul său a preluat puterea în 2014, și-a extins amploarea ambițiile.
Cei săraci trebuie să își scaneze amprentele digitale la magazinul de rații pentru a-și aloca alocațiile guvernamentale de orez. Pensionarii trebuie să facă același lucru pentru a-și primi pensiile. Elevii de liceu nu pot intra în concursul anual de pictură al departamentului de apă până când nu își prezintă identitatea.
În unele orașe, nou-născuții nu pot părăsi spitalul până când părinții nu le vor semna. Chiar și pacienții cu lepră, a căror boală le distruge degetele și ochii, li s-au spus că trebuie să treacă amprentele digitale sau scanările de iris pentru a obține beneficiile lor.
Guvernul Modi a ordonat, de asemenea, indienilor să le conecteze ID-urile la conturile lor mobile și conturi bancare. Statele au adăugat propriile lor răsturnări, cum ar fi utilizarea datelor pentru a mapa unde locuiesc oamenii. Unii angajatori utilizează certificatul de identificare pentru verificările de fond ale solicitanților de locuri de muncă.
„Aadhaar a adus multă forță dezvoltării Indiei”, a afirmat domnul Modi într-un discurs din ianuarie adresat cadetilor militari. Oficialii estimează că contribuabilii au economisit cel puțin 9,4 miliarde de dolari de la Aadhaar, eliminând „fantome” și alți beneficiari necorespunzători ai serviciilor guvernamentale.
Oponenții au depus cel puțin 30 de cazuri împotriva programului din cadrul Curții Supreme din India. Ei susțin că Aadhaar încalcă Constituția Indiei – și, în special, o decizie unanimă a instanței de judecată de anul trecut, care a declarat pentru prima dată că indienii aveau un drept fundamental la intimitate.
Rahul Narayan, unul dintre avocații care contestă sistemul, a declarat că guvernul a construit în mod esențial o bază de date gigantică asupra cetățenilor săi. „De-a lungul timpului a avut loc un fel de misiune”, a spus el.
Instanța a organizat audieri ample și este de așteptat să se pronunțe în primăvară.
Guvernul susține că identitatea universală este vitală într-o țară în care sute de milioane de oameni nu au documente de identificare pe scară largă.

Oamenii care completează formularele pentru a se înregistra pentru sistemul Aadhaar din New Delhi. Un avantaj citat pentru utilizarea datelor biometrice este că poate identifica persoane care sunt analfabete sau nu au o identificare adecvată.

 

„Oamenii înșiși sunt cei mai mari beneficiari”, a spus Ajay B. Pandey, inginerul instruit în Minnesota, care conduce Autoritatea Unică de Identificare din India, agenția guvernamentală care supraveghează sistemul. „Această identitate nu poate fi refuzată”.
Întreprinderile utilizează tehnologia pentru a eficientiza tranzacțiile.
Bancile au trimis odată angajați la casele solicitanților de cont pentru a-și verifica adresele. Acum, conturile pot fi deschise online și terminate cu o scanare a amprentelor digitale la o sucursală sau la altă priză autorizată. Reliance Jio, furnizor de servicii de telecomunicații, se bazează pe o scanare a amprentelor digitale Aadhaar pentru a efectua verificarea ID-ului mandatată de guvern pentru achiziționarea de cartele SIM de telefon mobil. Aceasta permite funcționarilor să activeze serviciul imediat în loc să-i forțeze pe cumpărători să aștepte o zi sau două.
Dar sistemul Aadhar a ridicat și probleme practice și juridice.
Deși baza de date a sistemului de amprente digitale, iris și față pare să fi rămas în siguranță, cel puțin 210 site-uri guvernamentale au scos alte date personale – cum ar fi numele, data nașterii, adresa, numele părinților, numărul contului bancar și numărul Aadhaar – indieni. Unele dintre aceste date sunt încă disponibile cu o căutare simplă pe Google.
Deoarece Aadhaar a devenit obligatoriu pentru beneficiile guvernamentale, unele părți din mediul rural din India s-au luptat cu conexiunile la internet necesare pentru a face munca lui Aadhaar. După o durată de viață manuală, mulți indieni nu au amprente lizibile, ceea ce face ca autentificarea să fie dificilă. Un studiu recent a constatat că 20% din gospodăriile din statul Jharkand nu au reușit să-și primească rațiile alimentare în baza verificării bazate pe Aadhaar – de cinci ori rata de eșec al cardurilor de rații.”Aceasta este populația care este transmisă ca fantome și falsă de către guvern”, a declarat Reetika Khera, profesor asociat de economie la Institutul Indian de Tehnologie din Delhi, care a co-scris studiul.
Văzând aceste probleme, unele guverne locale au redus înapoi utilizarea Aadhaar pentru beneficiile publice. În februarie, guvernul pentru regiunea Delhi a anunțat că va înceta să-l folosească pe Aadhaar pentru a beneficia de alimente.


Dr. Pandey a spus că unele probleme au fost inevitabile, dar agenția sa încerca să le repare. Guvernul se ocupă de găurile de securitate și, recent, a adăugat recunoașterea feței ca o alternativă la scanarea amprentelor digitale sau iris, pentru a facilita verificarea identităților.
Temerile că guvernul indian ar putea folosi Aadhaar pentru a transforma țara într-o stare de supraveghere, a spus el, sunt exagerate. „Nu există autoritate centrală care să aibă toate informațiile”, a spus el.
Înainte de Aadhaar, a spus el, sute de milioane de indieni nu au putut demonstra cu ușurință cine sunt.
„Dacă nu sunteți în măsură să vă dovedească identitatea, sunteți lipsit de dreptate”, a spus el. – Nu ai nicio existență.

Sursa: NY Times

Lasă un răspuns