Există un loc pe această planetă unde să nu existe gunoaie?

Oamenii produc aproximativ 1,3 miliarde de tone de gunoi pe an, mai mult în Statele Unite (254 milioane de tone pe an) decât oriunde altundeva. Ca și temperatura globală, este de așteptat ca producția umană a deșeurilor să continue să crească – până la 4 miliarde tone de gunoi până în secolul următor.

Sigur că noi nu vom fi pe aici cand se va întâmpla asta.

În orice caz, nu e de mirare că gunoiul a apărut în locurile cele mai improbabile. Cum ar fi partea de jos a celei mai adânci părți a oceanelor Pământului, când o explorare națională a administrației Oceanice și a Atmosferei a avut loc anul trecut, sa întâlnit acest canal incredibil de bine conservat de gunoaie de toate felurile. De asemenea, au descoperit că un Budweiser nu poate lipsi.

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit recent în șanțul Mariana, la 10.000 de metri sub mare: nivele foarte ridicate de poluanți industriali toxici. În mod specific, bifenilii policlorurați (PCB) și eteri difenil polibromurați sau substanțe ignifuge, au raportat cercetătorii într-un articol din reviste care a fost lansat luni.

Oamenii de știință cred că poluanții au călătorit în această locație îndepărtată de la mare adâncime, făcând o călătorie pe gunoi de plastic sau pe animale moarte. Aceasta nu este prima dovadă că producția noastră imensă de deșeuri are un efect negativ asupra oceanelor lumii, dar veștile rele încep să se adauge. Să ne gândim la bucățile plutitoare de gunoi și la descoperirea particulelor de plastic în cadavrele unor creaturi marine.

Schimbările climatice pot fi criza ecologică existențială a momentului în mod adecvat. Dar, dacă continuăm cu căile noastre de risipă, nu va dura mult până când cultura noastră de unică folosință – și cantitatea de gunoi și poluare pe care o generează – va rivaliza emisiile de gaze cu efect de seră pentru potențialul de distrugere a habitatelor. Și va dura mult mai mult decât o interzicere a pungilor de plastic pentru băcănii dintr-un stat din S.U.A., pentru a face chiar o dentă notabilă.

Sursa:

mariel.garza@latimes.com

Lasă un răspuns