Ce trebuie să faceți când sunteți suprinși de furtună în mașină sau acasă. Sfaturile ISU

Vremea extremă face victime, în special în rândul celor care sunt surprinşi de furtunile violente în zone deschise, dar nu numai.
Pompierii au întocmit o listă de situaţii în care trebuie să fiţi prudenti şi să vă luaţi măsuri, astfel încât să nu deveniţi victime ale vântului, ploii sau fulgerelor.
Şi cum paza bună trece primejdia rea, pompierii ne sfătuiesc în primul rând să evităm plimbările prin furtună. Dacă totuşi suntem surprinşi afară sau în autoturism, trebuie să avem grijă unde ne adăpostim, pentru că, uneori, ne putem pune singuri viaţa în pericol.

În cazul care furtuna vă surprinde pe stradă, nu va adăpostiți sub copaci, pentru că aceştia pot cădea peste dumnevoastră sau pot atrage descărcările electrice şi sunteţi în pericol de electrocutare.
De asemena, nu atingeţi firele de electricitate căzute la pământ, mai ales dacă în zonă este şi apă.
Şi cei care circulă cu autoturismul trebuie să fie precauţi şi să oprească dacă vijelia este foarte puternică.
Mulţi se află în maşină atunci când începe furtuna. Ideal, spun pompierii, ar fi să opriţi maşină într-o zonă în care nu se află copaci sau panouri publicitare, ca vântul să nu le arunce spre autoturismul dumneavoastră.
Într-o astfel de situaţie şi-a pierdut viaţa un tânăr de 24 de ani, student în ultimul an la medicină dentară, după ce un panou publicitar cu mesajul “Bine aţi venit în Timişoara” i-a căzut peste maşină.
Chiar dacă locurile de parcare sunt insuficiente, încercaţi să evitaţi pe cât posibil să staţi lângă construcţii temporare, stâlpi sau copaci.
Măsuri de siguranţă trebuie să îşi ia şi cei care nu ies din casă.
badabum.ro sibello.ro
În locuinţă, pompierii vă sfătuiesc să inchideți ferestrele şi uşile, pentru ca vântul puternic le-ar putea sparge. Dacă aveţi obloane, cu atât mai bine. Iar în situaţia în care staţi la casă, ar fi indicat să asiguraţi obiectele lăsate prin curte.
Atunci când se anunţă o furtună de cod roşu, de exemplu, este indicat să aveţi în locuință: o lanternă, mai multe baterii, o trusă de prim ajutor, bani şi apă.
Toate sunt necesare atunci când vântul rupe legăturile teleofnice, avariază reţeaua de electricitate sau bochează căile de acces.
Sursa: Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*